084.alle.bg

Гулия

Гулия
Земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, принадлежи към семейство Сложноцветни (Asteraceae, ост. Compositae), сред чиито много разпространени представители са още слънчогледът, маргаритката, лайката, белият равнец, еделвайсът и други добре познати в България растителни видове.

Една купичка съдържа 109 калории. И още полезни фибри,инулин, тиамин, фосфор, калий и желязо. Тя е с ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол и натрий, както и с нисъкгликемичен индекс.

Така нареченият Топинамбур (счита се, че името му произлиза от бразилското индианско племе Тупинамба), съвсем близък роднина на слънчогледа, произхожда от Северна Америка и е известен като култура от много столетия насам. В началото на 17 в. френски мореплаватели донасят растението в Европа, като през 18 век, с появата на картофа, то бива позабравено. С течение на времето обаче, благодарение на лечебните, хранителните и вкусовите си характеристики, земната ябълка отново намира своето място в кулинарната карта на Стария континент. 

Земната ябълка може да бъде консумирана сурова, варена или печена. Грудките й растат до края на месец ноември, като след това е добре да се изчака, преди да бъдат събрани, за да могат ценните вещества от горната част на растението да преминат и в грудката му. Грудките (клубени) могат да бъдат събирани и през пролетта, тъй като презимуването не вреди на хранителния им състав – истински букет от витамини, протеини, захари, минерали. Едно от големите предимствата на тази култура е и фактът, че тя е в състояние да оцелява в най-различни екстремни климатични условия. Топинамбурът цъфти през лятото, като в много градини се използва и като декоративно растение заради красивите си жълти цветове.

В България гулията не е много разпространена като масово култивирано растение, въпреки че издържа при всякакви условия и ползите от нея са наистина големи. В днешно време обаче хората все по-често се обръщат към това позабравено, заровено в земята, съкровище.


Надземната цъфтяща част на гулията
Какво съдържа?

Полезните свойства на земната ябълка са обусловени, както от разнообразните вещества в нея, така и от високото съдържание на инулин в растението. 


Инулинът е уникален природен полизахарид, състоящ се от 95% фруктоза. Инулинът в земната ябълка действа като пребиотик – стимулира растежа на полезните бактерии в чревната флора. Той също така спомага за усвояването на калция в организма, намалява триглицеридите и холестерола, както и препятства растежа на различни видове рак.

Освен инулин, в топинамбура се съдържат и много други полезни биологично активни съединения: фибри, желязо, силиций, цинк, магнезий, калий, фосфор, калций, витамините B и C, пектин, органични киселини и аминокиселини. 

Благодарение на въглехидратния си състав, много подобен на този на меда, земната ябълка е съчетание от ниска калоричност и много добра усвояемост от организма.

В 100 грама сурова земна ябълка има 73 калории. В същото количество се съдържат 17.4 г въглехидрати, 1.6 г. диетични фибри и следните вещества: 



Полезни свойства

Консумацията на земна ябълка регулира кръвното налягане и действа благоприятно на храносмилателната система. Топнамбурът е много подходящо средство за повишаване на имунната система при инфекции и отслабен организъм. Тъй като инулинът в земната ябълка способства усвояването на калция и магнезия, с които бива приет, растението се препоръчва и като превантивна мярка срещу остеопороза.

Земната ябълка е много разпространена като средство за понижаване на нивата на кръвната захар и намаляване на необходимите инсулинови дози при хора, страдащи от диабет тип I. За разлика от картофите, при които нишестето се разгражда до глюкоза и така повишава кръвната захар,инулинът в земната ябълка се разгражда до фруктоза и по начин не повлиява драстично нивата на кръвна захар. 

Не на последно място грудките на земната ябълка могат да послужат като средство за пречистване на кръвта и са полезни за черния дроб и бъбреците. Растението е в състояние да изведе от организма различни замърсявания и тежки метали.
                                                                                                                                                                      
Гулия

Учените били учудени от разнообразните витамини и минерали, които тя съдържа. По съдържание на желязо гулията превъзхожда моркова, картофите, ряпата и цвеклото. Освен това тя съдържа калий, калций, желязо, манган, фосфор, цинк силиций, магнезий, натрий, флуор, хром и други минерали. Такова оптимално съдържание на минерали засилва имунната, ендокринната, нервната система на човека и подобрява качествата на кръвта му. Гулията съдържа още целулоза, пектин, органични киселини, мазнини, белтъчини и незаменими аминокиселини, витамините В1, В2, В6, С, РР, каротиноиди (каротинът в гулията е 60-70 мг на един килограм). Тя съдържа незаменимите киселини аргинин, валин, лизин, левцин и др., много целулоза.

В това растение е високо и съдържанието на органични поликиселини – лимонена, ябълкова, малинова, янтарна (кехлибарена) и др. Съчетани с витамин С, те имат силно изразено антиоксидантно действие.

Пектиновото съдържание в гулията е около 11% от сухото вещество.

Гулията е особено ценна с това, че е богата на природния аналог на инсулина – инулин (17%), който се препоръчва за болни от диабет. Тя помага за възстановяването на зрението, при малокръвие и атеросклероза при възрастни хора.

Инулинът в гулията възстановява дейността на стомашно-чревния тракт и като сорбент (поглъщащо тяло) частично обезврежда токсичните вещества в червата и кръвта, разтоварва черния дроб и запазва възможностите на организма да се бори с различните заболявания и вредни фактори в околната среда. Гулията повишава устойчивостта му към бактериални и вирусни инфекции на храносмилателните органи, бори се с различните паразити, в същото време създава условия за полезната микрофлора в червата, което обяснява ползата на гулията при дисбактериоза.

Уникалният химичен състав на гулията оказва благоприятно влияние върху всички звена и механизми на болестите на храносмилането. Системната употреба на гулия позволява да се намали количеството на синтетичните лекарства при болни от хипертония и сърдечни заболявания. Природните магнезиеви и калиеви съединения, които гулията съдържа, я правят ефективен и безопасен препарат за лечението на аритмия, хипертония, исхемична болест на сърцето, стенокардия и за предпазване от инфаркти и инсулти.

Пресният сок от гулия се употребява за намаляване киселиността на стомаха при киселини. Сокът лекува още полиартрити  и има ясно изразено противовъзпалително действие.

Сокът от гулия нормализира работата на храносмилателните органи, премахва стомашните болки и чревните колики, помага при запек, влияе добре върху сърдечно-съдовата система, полезен е при атеросклероза, хипертония, тахикардия, исхемична болест на сърцето.

Отварата от гулия понижава кръвната захар и кръвното налягане, повишава хемоглобина, влияе благоприятно на задстомашната жлеза.

Хората в големите градове, които са с лоша екология,  трябва да включват гулията в менюто си, тъй като тя неутрализира вредните й последици. Тя извежда от организма солите на тежките метали, токсините, радионуклидите, излишъка от холестерин.Този антитоксичен ефект на гулията е благодарение на общото действие на инулина и целулозата.

Значението на инулина

Едно от уникалните свойства на инулина е фундаменталното влияние върху обмяната на веществата. Инулинът влияе благотворно още щом попадне в стомаха до пълното му отделяне. Когато инулинът попадне в стомашно-чревният тракт, се разпада от солната киселина и ферментите на отделни молекули фруктоза, които проникват в кръвния ток.

Останалата част, която не се е разпаднала, поглъща ненужните в организма вещества, тежки метали, радионуклиди, холестерин, мастни киселини, различни токсични химически съединения.

Инулинът освен това стимулира перисталтиката на червата, което засилва очистването на организма от шлаки, непреработена храна и вредни вещества. Антитоксичният ефект на инулина се засилва от влиянието на целулозата, която съдържа.

 

Влиянието на гулията върху

сърдечно-съдовата система

Калият и магнезият, които се съдържат в гулията, позволява химическите препарати при хипертониците да се заменят с натуралното растение. Магнезят в нея е повече от този в лекарствата. Тя е едно натурално средство за лечение на анемия, хипертония, исхемична болест на сърцето, стенокардия;  предпазва от инсулти и инфаркти.

При приемането на много антибиотици и  противотуморни средства се увреждат бъбречните каналчета и се засилва изхвърлянето на магнезия от организма, а това води до безчувственост на крайниците, спазми на коронарните артерии, исхемия на миокарда, кардиомиопатия и пр. Употребата на гулия  предпазва бъбречните каналчета от увреждане и от усложнения.

 

Значението на гулията за стомашно-чревния тракт

На първо място инулинът свързва и извежда от организма много токсични и баластни вещества, които попадат в организма с храната.

Второ, той стимулира двигателната активност на стомашно-чревния тракт. Трето, инулинът и неговите фрагменти имат изразено жлъчегонно действие. Четвърто, съдържащите се в гулията полиненаситени киселини неутрализират болестотворното влияние на агресивните свободни радикали и недоокислените продукти от обяманата на веществата. Така в червата се създава алкална среда, необходима за нормалното ферментативно преработване на храната. Пето, гулията укрепва устойчивостта на храносмилателната система към бактерии, вируси и към различни паразити. Шесто, гулията има антисклеротични свойства и подобрява свойствата на съдовата стена,  усилва кръвоснабдяването на слизестата обвивка във всички отдели на стомашно-чревния тракт и тъканта на панкреаса, който произвежда много храносмилателни ферменти и хормони. Тези ефекти стимулират процесите на регенерация на поразените тъкани и следователно повишават ролята на гулията при гастрит, доуденит, ентерит, колит, панкреатит и дори при язва на стомаха и дванайсетопръстника.

 

Гулията и черният дроб

Заради своите чудни свойства гулията оказва комплексно влияние върху функционалната активност на черния дроб. Тя подобрява оползотворяването на глюкозата, подпомага синтеза на гликогена (полизахарид, който се синтезира в черния дроб), което означава, че осигурява високо ниво на енергийния обмен, което стимулира процесите на синтез на белтъчините, холестерина, жлъчните киселини.

Инулинът в гулията, възстановявайки дейността на стомашно-чревния тракт и частично обезвреждайки токсичните вещества в червата и кръвта, силно разтоварва черния дроб и така запазва неговите потенциални възможности. Тези твърдения са доказани в клинични изследвания.

Гулията е едно от най-ефективните средства за лечение на остър и хроничен хепатит.

 

Гулията – приятел на диабета

Гулията води до нормализиране или съществено изменение на съдържанието на глюкоза в кръвта и изчезването й в урината.  Ефектът е обусловен, от една страна, от забавеното всмукване на глюкозата от червата в кръвта, от друга страна, от активизираното усвояване на глюкозата. Когато човек дълго време е боледувал от диабет тип 2, когато се изтощават резервите на панкреаса,  с употребата на гулията се засилва изработването на собствен инсулин и като следствие – стабилизиране на показателите на кръвната захар на ниско ниво. С подобряването на въглехидратния обмен се променя и мастният обмен – намалява се нивото на холестерина и триглицеридите в кръвта, което предпазва от атеросклероза на кръвоносните съдове.

 

Гулията за укрепването на имунната система

Гулията влияе на тимуса. Изследване в Русия показало, че хора с имунодефицит при системна употреба на гулия значително подобряват показателите на клетъчния и хормоналния си имунитет.

Тя е полезна при  заболявания на ендокринната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система и черния дроб, помага също при туберкулоза, патология на бъбреците (глумерулонефрит, пиелонефрит, пикочнокаменна болест), анемия, възпалителни заболявания в гинекологичната област, професионални отравяния с тежки метали (олово, цинк, кобалт, никел) и радионуклиди (стронций-90, цезий-137), чести инфекции на горните дихателни пътища, грип, ангина, предтуморни заболявания, висок риск от злокачествени новообразувания; тя е добро средство профилактика срещу тях и е силно ранозарастващо и антибактериално средство.

http://rasper-bg.com

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.