Годжи бери
Една от тайните на азиатското дълголетие идва от Тибетските Хималаи и Северен Китай – Годжи Бери. У нас тези малки червеникави плодчета придобиват все по-голяма популярност макар и по цял свят да са ценени доста по-отдавна. Годжи Бери или лиций е плодът на Lycium Barbarum или Lycium Chinense. Представлява азиатско растение от семейство Solanacea. Названието „годжи“ идва от китайското (gouqizi). Още в древен Китай Годжи Бери е високо ценено и употребявано в традиционната медицина заради ценните си съставки и свойства върху човешкото здраве.
Освен като лиции, тези полезни плодчета са известни като мерджан. Характеризират се със сладникав вкус и неутрален характер. Най-качествените плодове идват от тибетските Хималаи и в северен Китай. Отглеждането и разпространението на Годжи Бери отдавна е превърнато в индустрия, защото е сигурно, че плодовете на лиция лекуват и предпазват от редица клинични състояния и болести. Това е и причината да намира все по-големи почитатели по цял свят.
Годжи Бери всъщност са изключително деликатни малки плодчета, поради което брането му е особено внимателно – извършва се само на ръка, за да не се нарани фината кожица на „червените диаманти”. Най-добре е да се консумират пресни, но поради деликатността и малкия си срок на годност в свежо състояние, Годжи Бери се сушат по-често на слънце или се подлагат на механична дехидратация с помощта на топлинни потоци. На голяма надморска височина Годжи растат на свобода при естествени условия.
Известни са 2 вида - тибетско или хималайско Годжи Бери, според географския район, в който се произвеждат. Освен това през времето са се сдобили и с доста други интересни названия, като „търсач на удоволствия”, „плодовата виагра” и „скулптор на целулита”. Доказано е, че Годжи Бери ефикасно се справя с тези проблеми.
Препоръчителната дневна доза консумация на Годжи Бери е около 30 грама. С това минимално количество обаче, нашият организъм си набавя повече витамин С от портокалите, повече бета каротин от морковите и повече желязо от порция червено месо. Годжи Бери са буквално бомба от витамини, минерали и антиоксиданти.
Съдържат доста витамини от групата В и антиоксиданти, които предотвратяват вредното влияние на свободните радикали, които увреждат клетките в нашето тяло и предизвикват стареене. Щедрото им съдържание на полизахариди спомага за функционирането на имунната система. Годжи Бери съдържа 18 вида аминокиселини и калий.
В най-общ вид лицият съдържа: 6 основни витамина, 11 основни елемента, 22 минерала, 18 амино киселини, 8 полизахариди, 6 монозахариди, 5 ненаситени мастни киселини (линоненола и алфа-линоленова киселина, бета-ситостерол и други фитостероли), 5 каротеноиди, вкл. бета каротен, лутеин и др., а и много фенолни пигменти (антиоксиданти).
В повечето плодове на Годжи Бери има доста калций - 112 мг./100 г, калий - 1130 мг./100 г, желязо - 9 мг./100 г, цинк 2 мг./100 г, селен - 50 мкг./100 г, рибофлавин - 1.3 мг./100 г, витамин С - между 29 и 148 мг./100 г и други. В 100 г Годжи Бери откриваме доста фитохимикали: 7 мг бета каротин, до 200 мг Зеаксантин и до 31% от теглото на пулпата полизахариди.
Ако ви попаднат пресни и ненаранени плодове от лиций, не се колебайте и ги грабвайте веднага. Именно пресни Годжи Бери дават най-много на вашия организъм. За жалост обаче поради голямото му търсене и факта, че има много нежна външна обвивка, което го прави доста нетраен, се оказва почти невъзможно да попаднете на пресни плодчета.
Изградена индустрия за милиарди, която се занимава с отглеждане, съхраняване, обработка, пакетиране и дистрибуция на Годжи Бери. Днес в търговската мрежа може да откриете плодовете най-често пакетирани в прозрачна опаковка. Продават се в сушен вид по павилиони за ядки, има сок от Годжи Бери, екстракт и т.н. Цената на Годжи Бери остава сравнително скъпа – за 100 г плодове ще трябва да заплатите около 10 лв по будките. Все пак в сайтовете за интернет пазаруване се предлагат по изгодни оферти, като 11-12 лв за 250 г Годжи Бери.
Кулинарното приложение на Годжи Бери може да намери доста измерения, но все пак хапнати самостоятелно в прясно състояние, „червените диаманти” са най-ценни. Освен да се ядат сурови, Годжи Бери се консумират под формата на сок и дори вино, запарват като чай или да се приготвят като тинктура. Може да съчетаете Годжи Бери с мюсли, овесени ядки, кисело мляко, да ги сложите в салата, сладкиши, кремове и бисквити или десерти от грис.
Една легенда разказва за китаец, живял 252 години само защото всеки ден си похапвал Годжи Бери. Дали е вярно или не, остава загадка, но доказано малките "щастливи ягодоплодни" са цяла аптека за здравето на човек. Те помагат за запазване младостта на вашата кожа, действа превантивно срещу сърдечносъдови проблеми и помагат цялостното укрепване на имунната система.
Като отличен адаптоген Годжи Бери укрепва организма и му помагат да се справи по-добре в условия на стрес. Освен това доказано, тези азиатски плодове са силно оръжие в борбата срещу рака. Ако сте подложени на химиотерапия или лъчево лечение, може да използвате плодовете на Годжи Бери, за да се защитите от спадане на нивото на белите кръвни телца и да увеличите ефекта от терапията.
Могат да предпазят кожата ви слънчево изгаряне, а големите количества витамин В и антиоксиданти са верен помощник на красивата външност и здравия организъм отвътре.
Смята се, че Годжи Бери повлияват положително метаболизма, като прочиства организма и спомага за намаляване на телесното тегло. Легендата за 252-годишният китаец може и да е вярна, след като и днес се смята, че лицият удължава живота.
Годжи Бери помага при астма, диабет, високо кръвно налягане и редица алергии. Има много благоприятно действие при неприятни симптоми като умора, безсъние, отпадналост, шум в ушите.
Типичен за китайската традиционна медицина е чаят, който се приготвя от листата на растението и от кората на корените му. Той има свойството да потиска действието на човешки патогенни бактерии и гъбички. Съществуват изследвания, които на 100% твърдят, че редовната консумация на Годжи Бери може да подобри либидото при мъжете и да върне самочувствието им на добри любовници.
Вреди от Годжи БериСъществуват и известни рискове при консумацията на Годжи Бери. Ако сте чувствителни към растения от семейство Картофови (Solanaceae), в които влизат картофи, домати и пиперки, е по-добре да избягвате хапването на иначе полезните плодчета. Ако сте предразположени към диария, газове и подуване на корема или моментното ви състояние е такова, също не е добре да приемате плодове от лиций.